V meste dnes odštartovali zápisy detí do 20 materských škôl

15.02.2012 Prešov

Prešov 15. februára (TASR) - V Prešove dnes odštartovali zápisy do 20 materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktoré potrvajú do 16. marca. Radnica odporúča zákonným zástupcom detí, aby sa v tejto súvislosti vystríhali duplicitných zápisov. Dochádza k nim v prípadoch, keď o prijatie svojho dieťaťa požiadajú viaceré MŠ.
\"Do vybranej materskej školy budú deti prijaté na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa,\" informovala Anna Böhmerová z oddelenie školstva Mestského úradu v Prešove.
Ako ďalej uviedla, mesto má podmienky prijímania škôlkarov do svojich 20 MŠ zakotvené v metodickom pokyne. \"Naďalej platí, že sú prednostne prijímané deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou školskou dochádzkou a dodatočne odloženou školskou dochádzkou,\" doplnila Böhmerová.
Zároveň dodala, že ak má byť do MŠ prijaté dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca musí predložiť okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
V tejto súvislosti môžu do materskej školy prijať podľa jej slov \"dieťa na adaptačný pobyt a dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami na diagnostický pobyt.\"
Podľa slov Böhmerovej dochádza každoročne pri zápisoch k ich duplicite, čo spôsobuje mestu problémy. \"Je zároveň na škodu veci, že takto niektorí rodičia obsadia miesto určené iným záujemcom. Po ukončení zápisu sa musia zoznamy prijatých detí preto porovnávať,\" poznamenala.
Tento rok možno do MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov prijať približne 750 škôlkarov. Pre deti s odloženou školskou dochádzkou musí ostať k dispozícií asi 50 miest. \"Opätovne sa očakáva, že aj v školskom roku 2012/2013 bude počet detí vo všetkých 20 materských školách 2555,\" uzavrela Böhmerová.
 

Vyberte región